Η μηχανή Stirling εφευρέθηκε από τον Σκοτσέζο Robert Stirling και τέθηκε σε εφαρμογή 2 χρόνια αργότερα το 1818.

Η μηχανή Stirling είναι μια μηχανή εξωτερικής καύσης, δηλαδή μηχανή στην οποία η καύση του καυσίμου  γίνεται έξω από τον χώρο παραγωγής έργου. Και εδώ κρύβεται και το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα. Σκεφτείτε πως αν έχουμε μια μηχανή εσωτερικής καύσης που σαν καύσιμο χρησιμοποιεί την βενζίνη τότε αποκλειστικά θα λειτουργεί με αυτό το καύσιμο και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν μετατροπές για να λειτουργήσει διαφορετικά. Ενώ στην περίπτωση της μηχανής Stirling ως καύσιμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό ακόμα και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.  

ΔΑ: Το αέριο θερμαίνεται από την θερμή πηγή και αυξάνεται η πίεση του.

ΑΒ: Έχουμε εκτόνωση του αερίου και παραγωγή έργου. Με τον τρόπο αυτό το αέριο σπρώχνει το έμβολο.

ΒΓ: Κατά την μεταβολή αυτή έχουμε την ψύξη του αερίου.

ΓΔ: Το αέριο υπό σταθερή θερμοκρασία συμπιέζεται καθώς το έμβολο περιορίζει τον χώρο του λόγω της ορμής που έχει από την κίνηση του.

Όπως αναφέραμε το μεγάλο πλεονέκτημα της μηχανής Stirling είναι ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί διάφορες πηγές που θα της προσφέρουν θερμική ενέργεια. Μια από τις εφαρμογές που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι οι ηλιακές εφαρμογές ηλιακού πιάτου σε συνδυασμό με διάταξη μηχανής Stirling. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με μηχανές που δεν είναι εσωτερικής καύσης. Ευτυχώς όμως οι μηχανές αυτές τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος και είναι πολύ αυτοί που πιστεύουν ότι θα είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Good News αν αναλογιστεί κανείς την φιλική προς το περιβάλλον μεριά τους.

Δείτε το βίντεο στο Youtube εδώ:

Για απορίες ή προτάσεις για νέα πειράματα γράψτε μου στα σχόλια!