ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

19 Σεπτεμβρίου του 1954, 12 χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν στην δημιουργία ενός οργανισμού έρευνας ατομικών και πυρηνικών δοκιμών με σκοπό την μελέτη του ατόμου και τον υποατομικών σωματιδίων. Το όνομα του οργανισμού CERN ( Conseil europeen pour la recherché nucleaire )

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Σκοπός να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν, από που προέρχεται η ύλη, πως αυτή συγκρατείται και φτιάχνονται οι κοσμικές δομές.

https://youtu.be/VBIbEGWg6k8

ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC 

Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά απαιτείται η μελέτη των ιδιοτήτων των στοιχειωδών σωματιδίων και η μελέτη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την σύγκρουση τους η οποία θα πρέπει να γίνει σε απίστευτα μεγάλες ταχύτητες. Ταχύτητες συγκρίσιμες με αυτήν της ταχύτητας του φωτός.

Για την επίτευξη αυτών των ταχυτήτων το CERN έχει 9 επιταχυντές με μεγαλύτερο τον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων). Ο LHC είναι ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων και βρίσκεται 175 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Στον LHC υπάρχουν 10.000 περίπου υπεραγώγιμοι μαγνήτες που επιταχύνουν τα σωματίδια σε ταχύτητες που αγγίζουν το 99,999% της ταχύτητας του φωτός. Επιπλέον υπάρχουν περίπου 100 τόνοι υγρού ηλίου που κρατούν τους υπεραγώγιμους μαγνήτες σε θερμοκρασία -271 βαθμούς κελσίου, δυο βαθμούς περίπου πάνω από το απόλυτο μηδέν.  

ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ATLAS

Στον επιταχυντή αυτών είναι τοποθετημένοι στα σημεία σύγκρουσης των σωματιδίων κάποιοι ανιχνευτές με μεγαλύτερο τον ανιχνευτή ATLAS. Ο ανιχνευτής αυτός ανιχνεύει τα προϊόντα σύγκρουσης των πρωτονίων. Στο κέντρο του ATLAS λοιπόν συγκρούονται δύο δεσμίδες πρωτονίων οι οποίες έχουν επιταχυνθεί με αντίθετες επιταχύνσεις μέσα στον επιταχυντή LHC. Κατά την σύγκρουσή τους κάποια πρωτόνια σπάνε και δημιουργούνται νέα σωματίδια. Από την πληροφορία των νέων σωματιδίων μπορούμε να περιγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα που συνέβησαν κατά την σύγκρουση.

ΜΠΟΖΟΝΙΟ HIGGS

Στις 4 Ιουλίου του 2012 συνέβη η ιστορική ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου. Το μποζόνιο Higgs η όπως είναι γνωστό : « Το σωματίδιο του Θεού »

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ανακάλυψη του σωματιδίου αυτού?

Τα βασικά σωματίδια, εκείνα από τα οποία αποτελούμαστε εμείς, έχουν διαφορετικά βάρη. Μια σημαντική ερώτηση είναι πως αυτά τα σωματίδια παίρνουν το βάρος τους? Το πεδίο Higgs και το μποζόνιο Higgs που αποτελεί συνέπεια του παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι αυτό. Εάν δεν υπήρχε το μποζόνιο τότε τα σωματίδια δεν θα είχαν μάζα. Εάν τα σωματίδια δεν είχαν μάζα τότε δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα άτομο που με την σειρά του θα σχημάτιζε ένα μόριο που με την σειρά του θα σχημάτιζε εσένα και εμένα.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το όνομα προέρχεται από ένα βιβλίο που έγραψε ο διάσημος φυσικός Leon Lederman με θεματολογία την αναζήτηση του μποζονίου για πάνω από 50 χρόνια μέχρι την ανακάλυψη του το 2012. Έτσι πάνω στην προσπάθεια να εκφράσει την υπερπροσπάθεια της αναζήτησης αυτής έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο GOD DAMN PARTICLE. Ο εκδότης όμως είχε διαφορετική άποψη για τον τίτλο και έτσι έκοψε την μεσαία λέξη, το DAMN. Και τι απέμεινε? GOD PARTICLE , δηλαδή το σωματίδιο του Θεού.

Κατά την διάρκεια των ερευνών στο CERN η αναζήτηση της καθαρής αλήθειας έχει οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και έχει γεννήσει πολλές εφαρμογές. Εφαρμογές στην ιατρική που απορρέουν από ιατρικά ισότοπα που παράγονται από τους επιταχυντές των σωματιδίων, οθόνες αφής, βελτιστοποίηση της βιομηχανίας μέσω της έρευνας πάνω στους υπεραγώγιμους μαγνήτες καθώς επίσης και ανάπτυξη στην έρευνα ανθρωπίνου δυναμικού μιας και περίπου 10.000 επιστήμονες από περίπου 100 χώρες συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Και φυσικά ο παγκόσμιος ιστός ( WWW ), που ξεκίνησε το 1980 με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλαγή πληροφοριών και μετά την ραγδαία ανάπτυξή του το 1993 ανακοίνωσε πως το δίκτυο θα είναι ανοιχτό για όλους.

Το μέλλον της επιστήμης κατοικεί στην Γενεύη και τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών.

Το CERN.