Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να έρθει κανείς κοντά στις θετικές επιστήμες είναι το πείραμα. Μέσα από την πειραματική διαδικασία μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με διάφορα φαινόμενα με στόχο την εξακρίβωση της φύσης τους, τα αίτια που το προκάλεσαν καθώς και τους νόμους που διέπουν το φαινόμενο. Πάμε λοιπόν μαζί να μπούμε στον υπέροχο κόσμο των πειραμάτων και να γίνουμε όλοι μικροί επιστήμονες.

ΠΕΙΡΑΜΑ 1Ο : Για το πρώτο μας πείραμα τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα δοχείο, νερό, ένα κερί και ένα μπουκάλι. Γεμίζουμε αρχικά το δοχείο με νερό, στην συνέχεια ανάβουμε το κερί που έχουμε τοποθετήσει στην βάση του δοχείου και τέλος κλείνουμε το κερί με το μπουκάλι.

ΠΕΙΡΑΜΑ 2Ο : Για το πείραμα αυτό θα χρειαστούμε ένα καλαμάκι, δυο ποτήρια και νερό. Γεμίζουμε αρχικά το ένα μόνο ποτήρι με νερό και τοποθετούμε μέσα σε αυτό το καλαμάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίσει με νερό. Έπειτα παρατηρούμε πως το νερό θα μεταφερθεί στο δεύτερο ποτήρι.

ΠΕΙΡΑΜΑ 3Ο : Για το τρίτο μας πείραμα θα χρειαστούμε δύο δοχεία τα οποία θα γεμίσουμε το ένα με ζεστό και το άλλο με κρύο νερό, ένα μπουκάλι και ένα μπαλόνι. Αυτό που θα παρατηρήσουμε με την εναλλαγή του μπουκαλιού από το ζεστό στο κρύο νερό είναι το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα του μπαλονιού το οποίο έχουμε τοποθετήσει στο στόμιο του μπουκαλιού.

ΠΕΙΡΑΜΑ 4Ο : Τα υλικά για το πείραμα μας είναι ένα ποτήρι (τύπου κρασοπότηρο) και μια σφαίρα. Παρατηρούμε πως καθώς ξεκινάμε την περιστροφική κίνηση του ποτηριού η σφαίρα αρχίζει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του ποτηριού καθώς έχει αναλάβει δράση η φυγόκεντρος δύναμη.

ΠΕΙΡΑΜΑ 5Ο : Για το πέμπτο μας πείραμα θα χρειαστούμε μαγειρική σόδα, ξύδι, ένα ποτήρι και ένα γάντι. Βάζουμε αρχικά την σόδα μέσα στο γάντι και στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι στο ποτήρι. Έπειτα εφαρμόζουμε το γάντι πάνω στο ποτήρι και το αναποδογυρίζουμε ώστε να πέσει η σόδα μέσα σε αυτό. Η αντίδραση που συμβαίνει φουσκώνει το μπαλόνι με αέριο.

ΠΕΙΡΑΜΑ 6Ο : Τώρα θα χρειαστούμε ένα μπαλόνι, λίγο νερό και ένα κερί. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα νερού μέσα στο μπαλόνι και έπειτα το φουσκώνουμε. Στην συνέχεια το τοποθετούμε πάνω από το αναμμένο κερί και παρατηρούμε πως αυτό δεν σκάει μιας και το νερό απορροφά την θερμότητα.

ΠΕΙΡΑΜΑ 7Ο : Για το πείραμα αυτό θα χρειαστούμε μια μπαταρία 1,5V, μαγνήτες και ένα κομμάτι σύρμα. Τυλίγουμε αρχικά το σύρμα σε ένα κυλινδρικού σχήματος αντικείμενο για να το φέρουμε σε μορφή σπιράλ και το τοποθετούμε πάνω στην μπαταρία. Καθώς τοποθετήσαμε το σύρμα πάνω στην μπαταρία κλείσαμε το κύκλωμα και το σύρμα διαρρέετε από ρεύμα και ο μαγνήτης ασκεί δύναμη στο σύρμα που διαρρέεται από ρεύμα. Έτσι το σύρμα δέχεται δύναμη που το εξαναγκάζει σε κίνηση.

ΠΕΙΡΑΜΑ 8Ο : Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το πείραμα αυτό είναι ένα μπουκάλι, νερό, μια πινέζα και ταινία. Ανοίγουμε κάποιες τρύπες αρχικά στο μπουκάλι με την πινέζα και έπειτα τις κλείνουμε με την ταινία. Στην συνέχεια γεμίζουμε το μπουκάλι με νερό και κλείνουμε καλά το καπάκι. Παρατηρούμε πως το νερό εκρέει από τις τρύπες μόνο όταν ανοίγουμε και πάλι το καπάκι.

ΠΕΙΡΑΜΑ 9Ο : Στο πείραμα αυτό τα υλικά που θα χρειαστούν είναι μια μπαταρία 9 V, μια μύτη από μηχανικό μολύβι και ένα σπίρτο. Τοποθετούμε την μύτη του μολυβιού πάνω στους πόλους της μπαταρίας και ακουμπάμε πάνω το σπίρτο. Ο γραφίτης είναι αγώγιμο υλικό και εξαιτίας της κίνησης του ρεύματος στο κλειστό κύκλωμα που φτιάξαμε αυξάνεται η θερμοκρασία του και ανάβει το σπίρτο.

ΠΕΙΡΑΜΑ 10Ο : Για το πείραμα αυτό θα χρειαστούμε ένα καλαμάκι και ένα δοχείο γεμάτο με νερό. Τοποθετούμε αρχικά το καλαμάκι μέσα στο δοχείο και ξεκινάμε με γρήγορες κινήσεις να το κινούμε. Εξαιτίας της χαμηλής πίεσης που προκαλείται μέσα στο καλαμάκι δημιουργείται ένα σιντριβάνι.

Αυτά λοιπόν ήταν κάποια εύκολα πειράματα που μπορείτε να κάνετε και εσείς στο σπίτι σας. Δοκιμάστε τα, παρατηρήστε και αναρωτηθείτε. Καλή διασκέδαση!